Kan man köpa flygande mattor?

När den berömde detektiven Ture Sventon gav sig ut på äventyr fanns det flygande mattor. Frågan är om de finns eller någonsin har funnits annat än i böckerna?

Flygande mattor som gick att rulla ihop och ta med sig var en uppfinning i de magiska berättelsernas värld. Många av de äventyr som Ture Sventon gav sig ut på hade ingen riktig verklighetsanknytning. Han kunde ta med sig semlor i plåtburk till öknen och hindra Ville Vessla från att ta över världen med den magiska lampan. Men det är inte det som är viktigt när det gäller sagor och berättelser.

Det roliga är att låta sin fantasi kittlas. De magiska, flygande mattorna finns tyvärr inte i verkligheten men det hade varit ett mycket miljövänligt sätt att färdas om de funnits. Det finns emellertid många andra sätt att använda mattor. En matta kan bland annat användas för att skydda mot golvdrag, markera status, hänga på väggen eller skydda bara fötter från hårda golv. Hur vi använder mattor är också en kulturell fråga.

Från handknutna mattor av silke till plastmattor

Mattor har funnits i människors boningar i tusentals år, framförallt i Mellanöstern och Asien. Världens äldsta matta hittades på en gravplats i Kazakstan. Mattan mäter 6 x 6 meter och dateras till mellan 500-400 år före vår tideräkning. Mattorna användes av nomadfolken, men de mattor vi idag kallar persiska mattor härstammar från, och ska knytas för hand i, Iran. De mattor som knyts i Irak och Afghanistan kallas orientaliska mattor.

Mattorna hittade sin väg till Europa genom förmögna affärsmän, och under 1600-talet började de användas för bekvämlighet men framförallt som en statusmarkör. Gemene man hade inte råd med de exklusiva mattorna. Men under slutet på 1800-talet började man i Sverige väva mattor av gamla kläder och andra textilier. Trasmattan gjorde succé i den svenska hemmen. Men trasmattorna var tunga att tvätta, så på 1950-talet var det många som ersatte sina trasmattor med vävda plastmattor.

Industrialismen satte fart på tillverkningen av mattor

Mattor gjorde snabbt succé i Europa och när de mekaniska vävstolarna började användas kunde man börja knyta mattor i olika material. Idag är det lika vanligt med syntetfiber som bomull eller ull. Den engelsktillverkade wiltonmattan blev en uppskattad inredningsdetalj i många hem. Mattorna kunde och kan finnas i ett otal mönster, många gånger med inspiration hämtad från persiska eller orientaliska förlagor. Men i Sverige blev också ryamattan populär på 1970-talet.

I Europa används mattor ofta för att skapa en ombonad känsla i ett rum. Man lägger mattor vid soffgruppen, under matsalsbordet, i sängkammaren och i hallen. Dyrbara mattor kan pryda väggar. I andra kulturer har mattorna en annan funktion. I vissa delar av Asien används bastmattor som säng eller utomhus på verandan. Men mattorna fungerar också som matplats. I många länder samlas man sittande på mattor med en duk ovanpå mattan där maten serveras.

Hur ska man välja bland alla mattor?

När man vänder sig till en mattförsäljare med riktigt stort sortiment kan det vara svårt att välja. Det första man behöver veta är hur stor mattan ska vara. Mattor som ligger vid en soffa ska exempelvis sticka ut minst 20 cm utanför soffkanten. Nästa steg är att bestämma färg och om den ska vara enfärgad eller mönstrad.

När man kommit så långt är det dags att välja kvalitet. Det finns exempelvis mattor från Rusta som tål att tvättas i maskin vilket kan vara bra i hall och badrum eller som sängmatta. Syntetiska mattor är slittåliga och lättskötta. Men det kan också vara skönt att borra ner tårna i en matta med lugg. Om någon försöker sälja en flygande matta ska man se upp.